Jarenlang ben je een hardwerkende medewerker in winkels en drogisterijen. Je haakt af door de groeiende agressie van klanten. Na een carrièreswitch ben je werkzaam in de customer care en vervolgens in een leuke binnendienstfunctie. Na een fijne tijd als service controller word je tijdelijke contract helaas niet omgezet in een vast contract. En daar zit je dan. Thuis. Na 27 jaar te hebben gewerkt. Met nog 20 goede jaren voor de boeg. Maar ook met twijfels over hoe je nu echt verder wil. Het overkwam Rachel van der Heijden. Via de website van PIM Werkt zocht ze contact. 

Vertel ons eens wat over jouw verhaal…

Rachel: “Ik heb 12 jaar in winkels gewerkt. Zowel in drogisterijen als in de creatieve branche. Ik had vaak te maken met agressieve klanten en dat was ik zo beu dat ik een switch heb gemaakt naar een administratieve functie. Ik werkte op de Customer Care afdeling bij een groot bedrijf in professionele ongediertebestrijding en ongediertepreventie. Dat betekende: klanten trainen, testen en werken achter de computer. Na 9 jaar dit werk te hebben gedaan, was het voor mij tijd om verder te gaan. Ik heb toen gewerkt bij de afdeling Sales Binnendienst bij Imagebooks. Na 1,5 jaar werd ik gevraagd door oud collega’s bij hetzelfde bedrijf voor de functie Service Controller. Dit heb ik gedaan tot 1 juni 2021. Helaas werd mijn laatste tijdelijke contract niet omgezet in een vast contract.”

Wat betekent werk voor jou?

Rachel: “Werken is meer dan alleen het werk dat je dagelijks doet. Je ontwikkelt jezelf continu, werkt zelfstandig, maar hebt ook sociale contacten met collega’s. Mij inspireert het wanneer je samenwerkt aan hetzelfde doel. Dat we allemaal ons steentje bijdragen aan een groter geheel.”

Waar liep je tegenaan in je werk?

Rachel: “Ik ben open en eerlijk van aard en steek mijn mening niet onder stoelen of banken. In mijn laatste baan liep een aantal zaken niet helemaal lekker. Ik had het idee dat ik open kon zijn omdat ik mijn leidinggevende al langer kende. Maar mijn goedbedoelde opmerkingen werden niet gewaardeerd. Dat vond men best lastig. Ik kreeg te horen dat mijn contract niet werd verlengd. En vervolgens begon ik echt aan mezelf te twijfelen. Had ik genuanceerder moeten zijn? Maar waar de ene deur dichtgaat, gaat de andere open. De volgende dag belde een collega die juist zei: “Ik ben zo trots op de persoon die jij bent, blijf altijd jezelf.” Ik hoor ook van anderen dat mijn openheid juist een kwaliteit kan zijn. Ik denk nu dat ik misschien beter pas bij een bedrijf met een meer open cultuur.”

Met welke uitdaging kwam je bij PIM Werkt?

Rachel: “Toen me in maart verteld werd dat ik het bedrijf waar ik toen werkte moest verlaten, ben ik gelijk naar ander werk gaan zoeken. Ik ga dan echt meteen in de actiemodus. Mijn partner vond dat ik veel te snel ging. Hij adviseerde me om de tijd te nemen om uit te zoeken waar ik nou echt blij van word. Welk werk past nou echt bij mij? Ik kon die vraag niet beantwoorden. En juist toen kwam PIM Werkt voorbij en binnen no time had ik een gesprek met Marjolein. Zij ging direct met mij aan de slag.”

Hoe heb je PIM Werkt gevonden?

Rachel: “Het moest zo zijn denk ik… Ik zag een Facebook-advertentie van PIM Werkt voorbij komen. Het werd me zo in de schoot geworpen. Op de website keek ik wat PIM Werkt precies doet. Daarna heb ik de stoute schoenen aangetrokken en me aangemeld voor een loopbaantraject. Via PIM Werkt werd ik doorverwezen naar partnerorganisatie Wijzer in je Werk.” 

Welke acties zijn er ondernomen in je zoektocht naar ander werk? En met wie heb je gesproken?

Rachel: “Mijn eerste mailcontact was met Marjolein Gabriels, we hebben een Teams-afspraak gemaakt. Ik vertelde over mezelf en Marjolein over PIM Werkt. We kwamen tot de conclusie dat het een goed idee was wanneer ik een loopbaantraject in zou gaan. Daarom bracht Marjolein me in contact met Joyce Janssen van Wijzer in je Werk. Met haar heb ik 3 telefonische afspraken gehad. Tijdens de loopbaancoaching kreeg ik allerlei opdrachten en vragen. Wat heb je al gedaan? Waar krijg je energie van? Het zette me echt aan het denken over waar ik nou echt gelukkig van werd en zou worden. Het probleem bij mij is wel dat ik zoveel leuk vind. Ik vind het fijn om iets voor anderen te betekenen. Sociale contacten en het in verbinding staan met anderen is voor mij belangrijk. Ik heb leidinggevende functies gehad en dat ging me eigenlijk ook goed af.

Daarnaast ben ik creatief. Dat uit zich nu in mijn vrije tijd. Ik maak bijvoorbeeld bijzondere wenskaarten en dat breng ik nu ook meer naar buiten, want je weet nooit. Dat doe ik bijvoorbeeld kaarten voor iemand die 101 wordt, of voor kersverse ooms en tantes, want die zijn er nog niet. Schrijven doe ik ook graag. Na een reis naar Australië heb ik een blog bijgehouden en kreeg van mensen terug dat ze tot tranen toe geraakt waren door mijn verhalen. Wie weet kan ik die creatieve kant ooit in mijn werk kwijt.”

Wat hield de talentscan die je bij Unique deed precies in?

Rachel: “Omdat ik vragen had over hoe een uitzendbureau te werk gaat, heb ik deze vraag gesteld bij Marjolein. Zij heeft mij in contact gebracht met met Edith Reijs, Senior manager bij PIM Werkt vanuit Unique Uitzendbureau. Edith heeft mijn vragen beantwoord en geadviseerd om een Talentscan te doen. Toen we de uitslag van de scan bespraken, zei Edith meteen: “Ik hoef hier niet eens een naam boven te zien, dit ben jij ten voeten uit.” Heel interessant om jezelf zo terug te zien op papier. Want het leek me wel wat om verschillende functies uit te proberen om er zo achter te komen welk werk en type organisatie het beste bij me past.

Marjolein had me ondertussen ook gewezen op een vacature bij GGZ Oost Brabant als Voedsel assistent. Ik heb hier 2 dagen achter de schermen mogen kijken. Het was een functie waarbij ik vooral zelfstandig werkte. Ik ontdekte er dat ik liever geen “eenzame” baan heb. Zo kom je in elke ervaring iets te weten wat je meeneemt in de zoektocht naar passend werk.”

Hoe verliep het contact met PIM Werkt en Wijzer in je Werk?

Rachel: “Echt supergoed. Heel open en eerlijk. Erg fijne professionals om mee te spreken. Ik hou van die snelle en directe communicatie door het team van PIM Werkt en hun partners.” 

Wat heeft het voor jou opgeleverd?

Rachel: “Het spreken met vakmensen die weten waar ze het over hebben, vind ik heel interessant en heeft mij handvaten gegeven voor het vervolg. Ze hebben me echt het vertrouwen gegeven dat het wel goed gaat komen. Ik weet ook beter wat ik niet wil: zet mij niet achter een telefoon voor koude acquisitie want dat past mij niet. Productie ga ik ook niet doen. Er mag ruimte zijn voor mijn zoektocht. Je krijgt dus ook geen kant en klare oplossing. Je wordt aan het denken gezet. De juiste richting kiezen kan maar een persoon en dat ben je zelf.”

Wat raad je anderen in jouw situatie aan?

Rachel: “Sta open voor adviezen die je krijgt en ga onderzoeken wat wel en niet bij je past. Het is een leerzaam traject. En misschien wel het belangrijkste advies, ook aan mezelf: geef jezelf de tijd om je weg te vinden.”

Welke vervolgstappen ga je zetten in je zoektocht naar ander werk? 

Volgens mij kom ik nog meer over mezelf te weten wanneer ik een aantal banen kan uitproberen. Het lijkt me wel wat om via een uitzendbureau bij verschillende bedrijven in een aantal functies en branches te werken. Misschien nog een andere functie in de zorg? Ik wil graag iets met mensen doen merk ik. Wellicht een volgende stap aan de administratieve kant, bijvoorbeeld als office-manager. Dat past bij mij als organisator en teamplayer. Verder ga ik wat creatieve workshops geven en kijken wat daaruit komt. Ik neem hier een aantal maanden de tijd voor en tegen november kom ik wel weer aan de bak!

Een oproep aan werkgevers in de regio Meierijstad, Boekel en Bernheze

Zie je binnen jouw bedrijf mogelijkheden voor een sociale duizendpoot met organisatorische en administratieve skills? Ben je op zoek naar een creatieve doorpakker en sta je open om Rachel beter te leren kennen om te kijken of ze past bij jouw organisatie? Stuur ons dan een berichtje!

Over PIM Werkt 

Zoek je zelf ook werk in de regio Meierijstad, Boekel en Bernheze? Ben je werkgever en probeer je een openstaande vacature in te vullen?  We raden je aan om met ons in gesprek te gaan. Wij werken samen met tal van regionale partners om werknemers en werkgevers zo goed mogelijk te helpen. Neem gerust contact met ons op.